De Juiste schoen

De juiste schoen

20-08-2020


De juiste schoen


Er is niet één wandelschoen waarmee je alles kan doen. Afhankelijk van de omstandigheden gelden er specifieke eisen waaraan een goede schoen moet voldoen. Loop je op de hei of in de bergen, neem je niets mee of juist een volle rugzak. Allerlei factoren die van invloed zijn op zaken als steun en grip. Om dit overzichtelijk te krijgen, zijn wandel- en bergschoenen in verschillende categoriën ingedeeld.

Wandelschoenen

Hiking/Categorie A en AB


Dit zijn lichte wandelschoenen met een soepele zool, goede afwikkeling en maximale demping. Deze schoenen zijn met name geschikt voor dagtochten in vlak en heuvelachtig terrein.

Wandelschoenen

Trekking/Categorie B en BC


Dit zijn schoenen voor als de heuvels serieuzer worden en de ondergrond ruiger. Meestal neem je ook een zwaardere rugzak mee, al dan niet op een meerdaagse huttentocht. Deze schoenen bieden dan ook meer steun en hebben een stuggere zool.

backpacking schoenen

Backpacking/Categorie C


De schoen voor de zware tochten in het hooggebergte. Ze bieden veel steun, ook op meerdaagse tochten met zware bepakking, en hebben een erg stugge zool. Sommigen zijn  geschikt voor flexibele stijgijzers, zodat  een gletschertocht of lichte 4000-er tot de mogelijkheden behoort.

Bergschoenen

Mountaineering/Categorie D


Dit zijn heel specialistische schoenen voor het echte bergbeklimmen. Ze hebben een knetterharde zool, geschikt voor stijgijzers. Soms bestaan ze uit een binnen- en buitenschoen. Voor de 'gewone' wandelaar zijn deze totaal ongeschikt.

Approach schoenen

Expedition/Categorie E


Voor de heel zware expedities, zoals Mount Everest, heb je schoenen nodig die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden op grote hoogte. De schoenen bestaan daarom uit een binnen- en hoge buitenschoen, zijn ontzettend goed geïsoleerd, echt waterdicht en uiteraard stijgijzervast.

Approach schoenen

Approach/Categorie A t/m C


Approach schoenen zijn primair bedoeld voor technische alpiene tochten, waarbij ook geklommen moet worden. Er zijn echter ook approach schoenen met een minder stugge zool,  die  ook geschikt zijn voor normale wandelingen. 

klimschoenen

Bouldering


Deze schoenen zijn specifiek gemaakt voor het beklimmen van steile rotsen of indoor klimwanden. Hiervoor zijn de schoenen voorgevormd in de klimpositie van je voeten. Normaal wandelen is hierop ook niet mogelijk.

klimschoenen

Trailrunning


Trailrunning schoenen zijn hardloopschoenen voor in bergachtig terrein. Ze hebben een stevige zool met veel profiel en een stevige kuip, voor meer stabiliteit. De demping en afwikkeling zijn uiteraard goed, zodat ze ook goed als wandelschoen zijn te gebruiken.

klimschoenen

Urban hiking


Dit zijn modieuze en comfortabele vrijetijdsschoenen, geschikt voor alledaags gebruik, stadwandelingen enz. De schoenen zijn gebaseerd op de echte hiking schoenen, maar de demping en stevigheid zijn wat minder.

Meten is weten


De juiste maat is allesbepalend of een schoen goed zit. Een schoen die je voet goed omsluit, geeft steun, stabiliteit en een comfortabel gevoel. Is hij echter te klein, dan knelt t'ie. Naast dat dit niet comfortabel zit, kan dit bijvoorbeeld ook voor blauwe nagels zorgen. Daarom moet je rekening houden met voldoende ruimte in je schoen om de dynamiek van je voetbewegingen en het uitzetten van je voeten door warmte te kunnen opvangen. Maar heb je teveel ruimte, dan mis je stabiliteit, krijg je eerder last van kramp of vermoeidheid (je voeten 'klauwen' om de schoen vast te houden) en heb je meer wrijving, wat een ingredient voor blaren is. Daarom is het belangrijk om je voeten te meten, zodat je weet welke maat het beste bij je voet past. Als leidraad kun je uitgaan van 1 tot 1,5 cm. ruimte tussen je grote teen en de neus van de schoen. Maar ook de leestbreedte is belangrijk. Heb je smalle voeten, dan heb je ook schoenen met een smalle leest nodig. En omgekeerd.

Daarnaast zorgt een goede ondersteuning voor enorm veel meer comfort en daarmee wandelplezier. Schoenen hebben één leestvorm. Dit verschilt per merk en model, maar er wordt hierbij altijd uitgegaan van een gemiddelde/voorzichtige leest. Dat wil zeggen dat het voetbed over het algemeen vrij vlak is. Niemand heeft echter dezelfde voeten. Daarom biedt een schoen bij de meeste mensen onvoldoende steun. Het gevolg hiervan is pijn, kramp, branderigheid en vermoeidheid. Zeker tijdens langere wandelingen.


Dit probleem is aanzienlijk te verminderen of zelfs geheel op te lossen door een andere inlegzool. Door de voeten te analyseren kan de inlegzool met de juiste ondersteuning worden gekozen. De voeten krijgen meer rust en u heeft meer plezier van uw wandeling. Als gecertificeerd bootfitter kunnen wij u hierin goed adviseren. Lees hier meer over zooltjes.