De meerwaarde van goede wandelkleding

De meerwaarde van goede wandelkleding

02-06-2021


Waarom wandelkleding?


Wandelen is, zeker sinds de corona-crisis, enorm populair geworden. Het was een van de weinige vormen van lichaamsbeweging die je nog kon doen. Daarbij is het ook erg laagdrempelig. Zonder een al te hoge investering kun je al lekker wandelen. En je kan het direct vanuit huis en wanneer je maar wilt doen.Toch lopen heel veel mensen nog gewoon in hun dagelijkse - of vrijetijdskleding en niet in speciale wandelkleding, ook flinke afstanden. Wat is de drempel om wandelkleding aan te schaffen?


Misschien iets van vroeger?

Wandelen is van alle tijden. Ook vroeger werd er veel gewandeld. Heel veel wandelverenigingen zijn toen ontstaan. Vele wandeltochten die werden gehouden, liep je als vereniging. Om herkenbaar te zijn, droeg iedereen dezelfde kleding. Dit kun je gerust een uniform noemen. De mode was daarbij ook heel anders dan nu.

wandelen kan tegenwoordig in modieuze kleding

Misschien dat sommige mensen wandelkleding nog met die tijd associeren. Dat is absoluut niet nodig. Moderne wandelkleding is niet te vergelijken met wat men vroeger bij de wandelvereniging droeg. Niet alleen zijn de producten veel technischer en comfortabeler geworden, maar ook veel modieuzer. Met hedendaagse kleding loop je er gewoon vlot en bij de tijd bij.


Ik ben geen professionele wandelaar

Dit is een opmerking die ik nog wel eens hoor. Alsof wandelkleding alleen voor de fanatieke wandelaar is die iedere week de Nijmeegse Vierdaagse loopt. Dit is zeker niet zo. Goede kleding geeft gewoon meer comfort en dan maakt het niet uit of je een uurtje loopt of een hele dag. En als je bijvoorbeeld voetbalt of wielrent, dan trek je hiervoor ook speciale kleding aan, ook al ben je geen Frenkie de Jong of Mathieu van der Poel.


Waarin zit nu het verschil met gewone kleding?

Daarin kan ik kort zijn, en ik heb het al enkele keren genoemd: draagcomfort. Als je wandelt, en dan hoef je geeneens te snelwandelen, krijg je het al snel warmer en ga je zweten. Om dit te reguleren, moet je kleding luchtig zijn en vocht afvoeren.


De meeste vrijetijdskleding is van katoen, denk aan het meest populaire kledingstuk: de spijkerbroek. Katoen neemt vocht op en houdt dit vast, terwijl het maar langzaam verdampt. Dit betekent dat je al heel snel met natte kleding loopt die niet meer droog wordt. Spijkerbroeken zijn daarnaast veelal ook nog vrij dik, zwaar en aansluitend. Ze worden daardoor klef, warm en kunnen bovendien gaan schuren. Echt niet fijn dus. En krijg je onverwacht een regenbuitje op je dak, dan loop je de hele dag in natte kleren.

Dit kan gelukkig anders. Speciale wandelkleding is veelal gemaakt van synthetische vezels. Deze voeren vocht juist af en laten het snel verdampen. Een goed voorbeeld hiervan is Polartec Powerdry. Dit materiaal is allereerst heel licht en zacht, wat sowieso al heel comfortabel draagt. Maar het bestaat ook nog eens uit twee verschillend geweven lagen. De binnenste laag, die in contact met je huid staat, voert heel goed vocht af. De buitenste laag laat het heel snel verdampen. Resultaat: een drogere huid en een droger shirt.


Ook broeken zijn veel lichter en zachter dan een spijkerbroek. Veel zijn bovendien sneldrogend. Niet alleen je zweet verdampt dan snel, maar ook na het regenbuitje loop je weer snel in een droge broek.


Tot slot een goede jas. Goede outdoorjassen zijn wind- en waterdicht en ademend en veelal lekker licht. Mocht het dus wat minder weer zijn, dan ben je goed beschermd, zonder dat je hoeft in te boeten op comfort.


Kleine collectie kwaliteitskleding

Wij hebben een kleine collectie kwaliteitskleding van het Spaanse merk Trangoworld. Uitstekende kwaliteit, die niets onderdoet voor bekendere merken, en met een aantrekkelijke prijs. Ervaar zelf hoeveel fijner dit zit.