Hoe worden ski's gemaakt

Hoe worden ski's gemaakt

05-02-2021


Hoe zit een ski in elkaar?


Voor veel mensen is een ski een plank waarop je de berg afglijdt. Het is echter een stuk hoogstaande techniek. Ski's worden opgebouwd uit allerlei lagen van verschillende materialen, zoals hout, rubber, carbon, glasfiber, titanium enz. Deze lagen worden onder hoge druk en temperatuur samengesmeed tot één geheel. Er komt dan ook een hoop kijken bij de productie hiervan. Wij hebben een kijkje in de fabriek van Stöckli in het Zwitserse Malters mogen nemen.

Ski's maken

Ski's bestaan uit allerlei verschillende lagen van allerlei verschillende materialen. Met behulp van mallen worden deze in de juiste vorm gefreesd. Voor ieder model en iedere maat zijn aparte mallen.

De kern van goede ski's bestaat uit hout. Dit heeft namelijk de beste eigenschappen op het gebied van demping en stabiliteit. Afhankelijk van het model bestaat de kern uit verschillende houtsoorten: een lichtere soort voor het midden (voor gewichtsbesparing) en een hardere soort voor de zijkanten (voor kantengrip).

Ski's met houten kern
skispecialist

De verschillende lagen worden vervolgens bestrooid met een lijmpoeder. Als de ski's straks in de pers zitten, smelt de lijm en plakt alles zo aan elkaar.

Daarna wordt de ski opgebouwd. De verschillende lagen worden in een aluminium mal gelegd. De volgorde van de lagen bepaalt de eigenschappen van de ski's. Daarom verschilt dit per model.


Maar bij Stöckli houdt men ook rekening met de skier. Langere ski's worden immers gemaakt voor langere mensen en die zijn normaliter ook zwaarder dan kleinere mensen. Daarom heeft bijvoorbeeld een ski van 1,80 m. een iets dikker laagje titanal dan een ski van 1,70 m., zodat hij een betere demping heeft.

ski's bouwen
skifabrikant

Als de ski's zijn opgebouwd, worden ze in een grote pers tot één geheel gesmeed. Dit gebeurt onder hoge druk en temperatuur.


Bij Stöckli zijn de ski's vanaf dit moment een onafscheidelijk paar. Doordat de ski's naast elkaar in de pers worden geplaatst, krijgen ze beide dezelfde druk en temperatuur en hebben daardoor exact dezelfde eigenschappen.


Worden ski's afzonderlijk samengesteld en twee individuen bij elkaar als paar ingepakt, dan kunnen de beide ski's iets verschillen qua eigenschappen.

Als laatste worden de ski's geslepen. Eerst worden handmatig bijvoorbeeld de lijmdruppels van de kanten geslepen. Vervolgens worden ze machinaal geslepen om de kanten scherp en het belag gestructureerd te krijgen.

skislijpmachine
skiracers

Ook de race-afdeling van Stöckli bevindt zich in de fabriek in Malters. Hier worden de ski's voor de wedstrijdskiers geprepareerd. Omdat de racers de visitekaartjes van een fabrikant zijn, is hier alleen het beste goed genoeg.

En dan gaan de nieuwe ski's naar de winkel, zodat de klant het model kan kiezen dat het beste bij hem of haar past.

skispeciaalzaak