Over een skischoen

Over een skischoen

21-10-2020


Het belang van een goede skischoen


Skischoenen zijn het belangrijkste deel van je wintersportuitrusting. Ze zorgen immers voor de verbinding tussen jou en je ski's. Ze moeten dus zorgen voor een goede krachtoverbrenging. Daarbij heb je ze de hele dag aan, dus moeten ze ook comfortabel zijn. Een goede skischoen is dan ook de beste investering in wintersportplezier. Helaas zien wij het regelmatig anders. In deze blog ga ik in op de meest voorkomende fouten die worden gemaakt met betrekking tot skischoenen.Waarom nieuwe skischoenen kopen?


Want "ze zitten nog zo lekker" of "ik ben toch niet zo'n goede skiër". Hiervoor zijn twee belangrijke redenen te noemen: prestaties en veiligheid.


Allereerst prestaties. Het materiaal van een skischoen veroudert. De binnenschoen verliest zijn pasvorm, waardoor je losser in je schoen komt te zitten en je dus minder goed kunt sturen. De buitenschoen verliest zijn stevigheid, waardoor je je kracht minder goed kunt overbrengen.Verminderde stuureigenschappen betekent dus ook minder plezier. Maar ook minder controle. En zonder controle kun je niet veilig skiën.


Daarnaast is er het aspect veiligheid. Een skischoen is van kunststof (plastic). Kunststof dat veroudert, wordt breekbaar. Denk maar eens aan een oude PVC regenpijp; die spat spontaan in stukken als je er tegen tikt. Met skischoenen is dit net zo. Tijdens het skiën staat er continu spanning op de schoenen; ze zitten immers vast in de binding, maar je oefent er wel steeds druk op uit. Daardoor kunnen te oude skischoenen spontaan uit elkaar spatten. Heel vervelend als je net met volle vaart de piste af komt.


Om die reden is het ook niet verstandig om gebruikte skischoenen te kopen. De meesten zijn namelijk al lang en breed de houdbaarheidsdatum voorbij, waardoor je de problemen koopt die hierboven zijn beschreven.


Daarom is het belangrijk om regelmatig nieuwe skischoenen te kopen. De levensduur van een set skischoenen is 10-15 jaar, dus het is echt niet zo dat je om de paar jaar moet investeren.

nieuwe skischoenen kopen

Meten is weten


Probleemloos skiën begint bij de juiste maat skischoen (en een goede inlegzool met de juiste ondersteuning). En hier gaat het in heel veel gevallen al meteen mis.


Skischoenfabrikanten investeren heel veel geld in een goede pasvorm, die zoveel mogelijk aansluit bij de voet. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat de schoen breed is waar je voet ook breed is (de bal van je voet) en dat de uitsparingen voor je enkels ook zitten op de plaats van je enkels. Dit is allemaal gebaseerd op de maat van de voet; bij grotere voeten ligt de bal van de voet bijvoorbeeld verder naar voren en zitten de enkels hoger dan bij kleinere voeten.


Het gaat dan meestal al mis bij het aantrekken van de skischoen. Als je erin stapt, schuif je automatisch naar voren en raak je al snel met je tenen de neus van de schoen. "Te klein" is dan veelal de gedachte, en dus wordt een maat groter gepakt. Maar als je dan je hiel goed in de hak van de schoen zet, schuift je voet weer naar achteren. Daardoor schuift de bal van je voet - het breedste gedeelte van je voet - dus naar de positie van de middenvoet, waar de schoen juist smaller is. En zitten bijvoorbeeld de uitsparingen voor de enkels hoger dan jouw enkels. Dan is het niet verwonderlijk dat er problemen ontstaan.


Maar liefst 85% van de voetklachten in een skischoen kunnen worden verholpen/voorkomen door de juiste maat (in combinatie met een goede inlegzool). Een goede wintersportspecialist zal daarom altijd metingen en controles uitvoeren om zo een zo goed mogelijke schoen te kunnen adviseren.

Skischoenen voor kinderen

 

Kinderen groeien en hebben dus ieder jaar weer andere skischoenen nodig. Ieder jaar nieuw kopen kost dan natuurlijk best wat en huren is ook niet voor niets. Daarom wordt voor de kinderen vaak het tweedehands circuit afgezocht. Voor kleinere kinderen kijkt men dan nog wel naar echte kinderschoenen, maar voor tieners worden vaak schoenen voor volwassenen genomen (over het algemeen oudjes die al jaren op zolder liggen).


Skischoenen voor volwassenen hebben een flexwaarde voor volwassenen. De flexwaarde is de mate waarin de schacht van de schoen naar voren kan worden bewogen. Is t'ie te zacht, dan beweegt de schoen te veel zonder dat er gestuurd wordt. Is tíe te hard, dan kun je de schoen niet sturen of kost het teveel kracht. Hoe hoger de flexwaarde, hoe stugger de schoen is. Volwassenen zijn zwaarder en hebben meer kracht dan tieners en dus hebben hun schoenen een hogere flexwaarde. Tieners moeten in volwassenen-schoenen dus meer kracht zetten, waardoor ze eerder moe worden.


Omdat volwassenen meer spieren hebben, hebben hun skischoenen ook meer volume dan tienerschoenen. Een skischoen moet echter nauw om het onderbeen en de voet sluiten (uiteraard zonder te knellen). Heb je teveel ruimte in je schoen, dan beweegt je voet in je schoen, maar wordt er geen kracht overgebracht naar de ski. Anders gezegd: je kunt niet direct sturen, waardoor je verminderd controle hebt.


Maar fixatie van onderbeen en voet is ook belangrijk om blessures te voorkomen. Bij een val, schiet de schoen uit de binding doordat er teveel kracht op komt. Als de schoen echter te ruim is, bewegen je been en voet in je schoen. Maar omdat er geen kracht wordt overgebracht, blijft de schoen in de binding zitten. En breek je dus je botten.


Kinderen laten skiën in (te grote) schoenen voor volwassenen vermindert dus enerzijds het skiplezier voor de kinderen, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren voor het kind (blessures), maar ook voor anderen (botsingen door verminderde controle). Zorg dus dat kinderen met de juiste schoenen de berg op gaan.