Test Boreal Tempest Low

Test Boreal Tempest Low

25-11-2020


Test Boreal Tempest Low wandelschoenen


Op de Outdoor beurs in Munchen vorig jaar kwam ik in aanraking met het Spaanse merk Boreal. De mooie schoenen spraken me meteen aan en ik ben dan ook de stand binnen gelopen om wat meer te zien. Ik vond het dusdanig interessant dat ik deze zomer enkele schoenen heb besteld om uit te testen.


 

Over Boreal


Boreal is in 1975 opgericht in Villena, Spanje, gelegen in een regio met een rijke historie op het gebied van schoenenproductie. Hoewel vanaf het begin wandelschoenen zijn gemaakt, is Boreal vooral in de klimsport erg bekend geworden. Ze hebben bijvoorbeeld veel ontwikkeld in zolen met veel grip. Boreal heeft een brede collectie schoenen, van vrijetijd tot bergexpedities, en produceert daarnaast ook diverse accessoires.

 


De testschoen


Voor de test heb ik een paar Tempest Low wandelschoenen besteld. Gelet op de specificaties leek mij dit namelijk een erg interessante schoen voor de Nederlandse markt.

Lage wandelschoen heren

Eerste indruk


De schoen maakt meteen een solide indruk als ik ‘m uit de doos haal. Netjes afgewerkt, stevig, Vibram zool. En heerlijk licht, slechts 420 gram per schoen (maat UK 8,5/EU 42,5). De grijs/anthracite kleurstelling vind ik er bovendien erg chique uit zien. De dames uitvoering is lichter uitgevoerd, met een leuke, frisse kleurstellig.


Als ik ze aantrek, voelt het meteen goed. De schoen sluit mooi en stevig om mijn voet, zonder krap te zitten. Voorin is voldoende ruimte voor de gemiddelde Nederlandse voet, ook als deze wat breder is. Voor mensen met smallere voeten, zeker als je een wat preciezere pasvorm zoekt, heeft t'ie juist wat teveel ruimte. De vetering loopt best ver door, zodat de schoen goed is af te stellen. De maatvoering is mooi neutraal: 42,5 is ook echt 42,5.


Wat mij in Munchen al opviel, merk ik ook bij de Tempest. Standaard heeft de schoen al een redelijke voetondersteuning. Voor iemand met holle voeten zal het te weinig zijn, maar met mijn mid arch voeten voel ik toch echt wel wat onder mijn voetboog. Ik had in ieder geval niet direct de drang om er een ander zooltje in te doen, iets dat bij veel andere schoenen eigenlijk noodzaak is voor een goed comfort.

 


Heel Fit System


Om de hiel te fixeren, heeft Boreal het Heel Fit System (HFS) ontwikkeld. HFS bestaat uit kussentjes in de hiel. Deze drukken tegen de zijkant van je achillespees en houden zo je hiel op zijn plaats. En zo heb je geen wrijving en helpt het blaarvorming te voorkomen.


Ik was met name benieuwd hoe dit zou aanvoelen. In Munchen had ik even een schoen aan waar je het erg goed voelde zitten. Niet iedereen vind dit fijn. In de Tempest merk je zeker dat de schoen goed bij je hiel aansluit, maar het HFS is gelukkig niet uitdrukkelijk aanwezig. De schoen zit stevig vast, maar je voelt niets hinderlijks of drukken.


Wel maakt dit systeem het wat lastiger om een vervangend inlegzooltje te gebruiken. Deze is veelal iets dikker onder de hak dan het standaard inlegzooltje. Hierdoor kom je iets hoger uit, waardoor de HFS-kussentjes niet op de juiste plaats op je voet aandrukken. Gelukkig zijn er ook inlegzooltjes met een lager volume, waardoor er toch mogelijkheden zijn om de schoen te personaliseren.

 


Dry-line


Boreal heeft haar eigen membraam voor waterdichtheid en ademend vermogen van schoenen, genaamd Dry-line. Hierover kunnen we kort zijn: het werkt uitstekend. Als je water op de schoen laat lopen, rolt het er vanaf of blijft het erop staan, maar het trekt er niet in. Tijdens het gebruik bleef ik daarnaast een aangenaam gevoel in de schoen houden. Ik had zeker geen kokende, dampende voeten als ik de schoenen uittrok.

Hoe lopen ze?


Nou, erg lekker. Zoals gezegd zitten de schoenen erg comfortabel. Ik gebruik ze dan ook veel als dagelijkse schoen. Maar ook zijn ze gebruikt voor langere wandelingen over asfalt en over bospaden. En ook daar bevielen ze uitstekend. De schoenen hebben een erg fijne demping en soepele afwikkeling. Het bovenwerk is soepel, maar niet slap, en sluit, door de fijne pasvorm, goed om je voet. De hielkap (contrefort) is weliswaar iets minder stevig dan van andere schoenen, maar dit wordt gecompenseerd door de brede zool. Hierdoor heeft de schoen toch voldoende stabiliteit. De vibram slijtzool geeft bovendien goed grip, maar is toch slijtvast.

 


Conclusie


De Tempest Low van Boreal is een heerlijke wandelschoen: een fijne pasvorm, voldoende stabiliteit, een soepele afwikkeling en een heerlijke demping. Het comfort staat op een heel hoog niveau. Voor ongelijkmatiger terrein zijn er betere keuze's, maar op de gebaande wegen beleef je hieraan absoluut veel plezier. En dat laatste is toch waar de meeste wandelaars in Nederland lopen.


Met een prijs van € 149,95 biedt deze schoen een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Vanaf voorjaar 2021 zit deze schoen dan ook in onze collectie.

Boreal Tempest Low wandelschoen heren
Boreal Tempest Low wandelschoen heren