Wandeluitrusting

Over een wandeluitrusting

17-03-2021


Een goede wandeluitrusting: waarop moet je letten?


Wandelen is een laagdrempelige sport. Je kan direct vanuit je huis starten, wanneer je maar wilt. Bovendien heb je geen al te grote investeringen in materiaal nodig. Maar net als bij alles geldt ook hier: goed gereedschap is het halve werk. De kwaliteit van je materiaal heeft nu eenmaal invloed op het uiteindelijke plezier. In deze blog ga ik in hoofdlijnen in op de belangrijkste punten van een wandeluitrusting.


Schoenen

Het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting zijn je schoenen. Ze ondersteunen en beschermen je voeten immers tijdens het lopen. Daarom is het belangrijk dat je als eerste goed kijkt dat je de juiste schoen voor jouw wandelingen kiest. Voor bergwandelingen heb je immers een andere schoen nodig dan een wandeling over de Veluwe. In een eerdere blog heb ik hierover al eens geschreven.


Daarnaast is de pasvorm van groot belang. Een schoen die je voet goed omsluit, zit niet alleen prettig, maar geeft ook meer steun dan één waarin je te los zit. Je moet een schoen goed om je voet voelen zitten, maar het moet wel altijd comfortabel aanvoelen. Een ander inlegzooltje geeft nog eens extra steun en comfort. Tenslotte is het gewicht van de schoen ook iets om naar te kijken: iedere gram die je kan besparen zorgt dat je minder snel vermoeid raakt.


Tip voor warm weer: hoe koeler je voeten, hoe beter je tegen de warmte kunt. Met warm weer zijn sandalen dan een uitkomst. Met moderne wandelsandalen, zoals wij die ook in onze collectie hebben, kun je moeiteloos flinke afstanden lopen. En de 'geitenwollen sokken' uitstraling hebben ze al lang niet meer.


Sokken

Wandelsokken hebben een ontzettend belangrijke functie. Ze zorgen voor de regulatie van vocht en warmte en daarmee voor koele en frisse voeten. Daarnaast hebben goede wandelsokken geen naadjes en zitten ze beter (strakker) om je voet. Hierdoor krijg je geen randjes die gaan schuren. De betere sokken hebben bovendien extra bescherming op kritieke drukplekken. Naast meer comfort helpt dit allemaal om blaarvorming te voorkomen.


Kleding

Veel mensen vinden speciale wandelkleding overdreven en wandelen bijvoorbeeld in spijkerbroek en katoenen shirt. Toch is goede wandelkleding vele malen comfortabeler. Ook van een flinke wandeling krijg je het namelijk al snel warm en ga je flink zweten. Gewone kleding voert dit vocht niet af, maar houdt het meestal vast. Je kleding wordt dan vochtig en klef, plakt aan je huid, gaat wat schuren enz. enz. Goede wandelkleding ademt en voert vocht juist snel af zodat het makkelijker verdampt. Zowel je huid als je kleding blijven daardoor veel droger en frisser. En dat loopt echt veel lekkerder.


Rugtas

Tijdens je wandelingen wil je natuurlijk een en ander meenemen. Denk aan eten, drinken, een regenjas, verrekijker, ehbo-setje enz. enz. Hiervoor is een rugtas ideaal. Maar ook hier zijn er verschillende dingen waarop je moet letten.

- De lengte van het rugpand moet aansluiten bij je eigen lengte.

- Een ventilatiesysteem in het rugpand zorgt voor een minder natte rug.

- Heupbanden zorgen ervoor dat het gewicht op je heupen rust, waardoor je schouders worden ontlast.

- Borstbandjes zorgen ervoor dat de schouderbanden niet afzakken.

- Verstelbandjes zorgen ervoor dat je het gewicht zo dicht mogelijk bij je rug kan houden, wat je schouders ontlast.


Stokken

Steeds meer mensen lopen met wandelstokken en niet alleen bergwandelaars. Een stok geeft steun en helpt mee om een goed ritme aan te houden, waardoor je het langer kunt volhouden. Een goede wandelstok is goed verstelbaar op je lichaamslengte. De vergrendeling moet stevig vastgezet kunnen worden, om te voorkomen dat de stok inzakt tijdens het lopen. Daarnaast moet de handgreep grip bieden en comfortabel vasthouden. En hoe lichter, hoe lekkerder.