Over wandelschoenen
Outdoorwinkel

Over wandelschoenen

Er is niet één schoen waarmee je alles kan doen. Afhankelijk van de omstandigheden gelden er specifieke eisen waaraan een goede wandelschoen moet voldoen. Loop je op de hei of in de bergen, neem je niets mee of juist een volle rugzak. Allerlei factoren die van invloed zijn op zaken als steun en grip. Om dit overzichtelijk te krijgen, zijn wandel- en bergschoenen in verschillende categoriën ingedeeld.

Wandelschoenen

Hiking/Categorie A en AB


Dit zijn lichte wandelschoenen met een soepele zool, goede afwikkeling en maximale demping. Deze schoenen zijn met name geschikt voor dagtochten in vlak en heuvelachtig terrein.

Wandelschoenen

Trekking/Categorie B en BC


Dit zijn wandelschoenen voor als de heuvels serieuzer worden en de ondergrond ruiger. Meestal neem je ook een zwaardere rugzak mee, al dan niet op een meerdaagse huttentocht. Deze schoenen bieden dan ook meer steun en hebben een stuggere zool.

backpacking schoenen

Backpacking/Categorie C


De schoen voor de zware tochten in het hooggebergte. Ze bieden veel steun, ook op meerdaagse tochten met zware bepakking, en hebben een erg stugge zool. Sommigen zijn  geschikt voor flexibele stijgijzers, zodat  een gletschertocht of lichte 4000-er tot de mogelijkheden behoort.

Bergschoenen

Mountaineering/Categorie D


Dit zijn heel specialistische schoenen voor het echte bergbeklimmen. Ze hebben een knetterharde zool, geschikt voor stijgijzers. Voor de serieuze expedities bestaan ze nog eens uit een binnen- en buitenschoen. Voor de 'gewone' wandelaar zijn deze totaal ongeschikt.

Approach schoenen

Expedition/Categorie E


Voor de heel zware expedities, zoals Mount Everest, heb je schoenen nodig die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden op grote hoogte. De schoenen bestaan daarom uit een binnen- en hoge buitenschoen, zijn ontzettend goed geïsoleerd, echt waterdicht en uiteraard stijgijzervast.

Approach schoenen

Approach/Categorie A t/m C


Approach schoenen zijn primair bedoeld voor technische alpiene tochten, waarbij ook geklommen moet worden. Er zijn echter ook approach schoenen met een minder stugge zool,  die  geschikt zijn voor normale wandelingen. 

klimschoenen

Bouldering


Deze schoenen zijn specifiek gemaakt voor het beklimmen van steile rotsen of indoor klimwanden. Hiervoor zijn de schoenen voorgevormd in de klimpositie van je voeten. Normaal wandelen is hierop ook niet mogelijk.

klimschoenen

Trailrunning


Trailrunning schoenen zijn hardloopschoenen voor in bergachtig terrein. Ze hebben een stevige zool met veel profiel en een stevige kuip, voor meer stabiliteit. De demping en afwikkeling zijn uiteraard goed, zodat ze ook goed als wandelschoen zijn te gebruiken.

klimschoenen

Urban hiking


Dit zijn modieuze en comfortabele vrijetijdsschoenen, geschikt voor alledaags gebruik, stadwandelingen enz. De schoenen zijn gebaseerd op de echte hiking schoenen, maar de demping en stevigheid zijn wat minder.

Hoe waterdicht zijn wandelschoenen?


Veel mensen vragen of de schoenen waterdicht zijn. In Nederland kan het nog wel eens nat zijn, dus dan wil je graag droge voeten houden, ook tijdens je wandelingen. Er is echter nogal wat onduidelijkheid over wat nu waterdicht is.


Kaplaarzen zijn waterdicht! Waterdicht wil zeggen dat er echt geen druppel water binnen kan dringen. Kaplaarzen zijn van rubber of plastic en daar dringt niets door. Maar het ademt ook niet, dus krijg je er ontzettende zweetvoeten in.

Bij wandelschoenen wil je juist wel dat ze ademen, omdat dit een stuk comfortabeler loopt. Wandelschoenen worden daarom gemaakt van materiaal met ademende eigenschappen, maar dit betekent wel dat het op den duur vocht doorlaat. Er zal dus altijd een compromis moeten worden gevonden tussen waterdichtheid enerzijds en ademend vermogen anderzijds.


Met de komst van membranen, waarvan GoreTex de bekendste is, is hierin een grote stap gezet. Membranen zijn, simpel gezegd, lappen folie die enorm zijn uitgerekt. Hierdoor ontstaan poriën die groot genoeg zijn om waterdamp door te laten, maar klein genoeg om waterdruppels tegen te houden. Door dit te verwerken in kleding en schoenen krijg je dus ademend vermogen, maar blijft water van buiten ook buiten.

Bepalend voor het waterwerend vermogen is echter de oppervlaktespanning van het water. De oppervlaktespanning houdt de waterdruppel in zijn vorm, waardoor deze niet door de poriën van het membraan kan. Wordt de oppervlaktespanning lager, dan verliest de druppel zijn vorm en dringt hij in het materiaal door. En uiteindelijk dus ook door de poriën van het membraan. Want hoe je het went of keert, het blijven toch gaatjes.


Wanneer krijg je nu een lagere oppervlaktespanning? Vooral met de omstandigheden waarom de meeste mensen juist waterdichte schoenen willen: nat gras en regen.


Het vocht in nat gras is niet alleen gecondenseerd vocht uit de lucht, maar ook ‘zweet’ van het gras zelf, ook wel guttatievocht genoemd. Dit vocht bevat stoffen die de oppervlaktespanning van het water sterk verminderen.

Ook bij regen vermindert de oppervlaktespanning van het water. Hoe fijner de druppels, hoe lager de oppervlaktespanning. Kleine druppels komen ook zachter neer en blijven daardoor meer liggen, waardoor ze eerder in het materiaal trekken. Grote druppels vallen harder en ‘stuiteren’ daardoor meer weg.


Wanneer heb je nu water met een hoge oppervlaktespanning? Dat is bijvoorbeeld het geval bij plassen en beekjes. Niet voor niets zakken schaatsenrijders en waterspinnen niet door het wateroppervlakte heen.


Wandelschoenen zijn primair gemaakt voor wandelingen op droog terrein, maar soms kom je wel eens een nat stukje tegen, zoals een plas of een beekje. Dankzij membranen wordt dit water tegengehouden en heb je niet meteen natte voeten als je er doorheen stapt. Maar tegen doordringend vocht, zoals dus nat gras en regen, zijn de membranen niet bestand en krijg je in normale wandelschoenen toch natte voeten. Ook in schoenen met GoreTex.

Onze merken


Onze collectie wandelschoenen bestaat uit diverse modellen van de merken Garmont, Kayland en Trezeta. Deze merken maken wandelschoenen van hoge kwaliteit en blinken uit in pasvorm, gewicht én design.

Van de uitlopers van Montebelluna (Italië) naar de hoogste toppen in de wereld: dat is de spannende lijn die Garmont heeft getrokken sinds de oprichting in 1964. Bij Garmont houdt men zo van de reis, dat men die passie in het hart van elke outdoor liefhebber wil versterken. Om de grenzen van het dagelijkse leven te overschrijden en iedere dag een nieuwe uitdaging te vinden.

 
Deze filosofie komt tot uiting in het motto van Garmont “Stay Wild”. Voor iedereen die van een actief leven houdt, ontwikkelt Garmont hoogwaardige, innovatieve schoenen. Gekenmerkt door eigen DNA, stimuleert dit iedereen hun persoonlijke doel na te streven. Want je hoeft niet buitengewoon te zijn om buitengewone dingen te doen. 

ADD


Garmont is uniek met haar schoenen door het Anatomically Directed Design (ADD). Dit maakt het mogelijk het natuurlijke vermogen van de voet te stabiliseren, schokken op te vangen en de voorwaartse beweging te versterken. De pasvorm wordt versterkt door ontwerp en functie dicht te laten aansluiten bij de natuurlijke asymmetrische vorm van de voeten.

Ergo Last technologie


De contouren van deze anatomische leest zijn glad en afgerond en volgen nauwer de vorm van de menselijke voet. De voet wordt beter omsloten, vooral de hiel en de onderkant van de voet, voor een meer comfortabele, ergonomische pasvorm en meer stabiliteit.

Double Damper technologie


Een tweedelige tussenzool voor superieure schokabsorptie. De tussenzool dempt het grondcontact, terwijl de interne demper hielcontact dempt. Het gecombineerde resultaat is een verbeterde demping en minder vermoeidheid. De binnenlaag is meer anatomisch gevormd in de hiel en ondervoet en helpt om voetbeweging binnen de schoen te verminderen, voor meer comfort en stabiliteit.

Heel Lock technologie


Heel Lock houdt de voet stevig vast om zo de hiel te fixeren Hierdoor worden blaren.

Het verhaal van Kayland gaat terug tot 1971, toen Giovanni Bittante een hoogwaardig bedrijf voor het maken van schoenen oprichtte, gespecialiseerd in technische schoenen en laarzen voor activiteiten in de bergen en voor het buitenleven.

Het hoofddoel van Kayland is de productie van hoge kwaliteit outdoor schoenen, ontworpen voor een zeer gespecialiseerde markt, met bijzondere aandacht voor voetanatomie en dynamiek, technologisch onderzoek, zorgvuldige materiaalkeuze en innovatief design. Hiervoor werkt het bedrijf steeds meer met bergprofessionals en atleten van over de hele wereld, die hun bijdrage in het R & D-proces geven. Zich baserend op erkende alpinisten en alpine gidsen geeft het Kayland de kans om de grenzen van innovatie en onderzoek te verleggen en de werkelijke waarde van Kayland schoenen goed door te geven aan haar klanten.

Advanced Ekso Tech technologie


Een innovatieve technologie ontwikkeld om een nieuw schoenontwerp te creëren. De Ekso structuur verstevigt het bovenwerk en geeft extra bescherming. Het speciale ontwerp ondersteunt de natuurlijke beweging van de voet en geeft ondersteuning voor veilig en comfortabel lopen.

Advanced Lacing technologie


Een combinatie van een asymetrische sluiting en positionering zover mogelijk voorin de neus van de schoen. Hierdoor kan de schoen optimaal worden afgesteld op de voet, voor een heel precies en direct gevoel. De asymetrische vetering zorgt ervoor dat de voet natuurlijk kan afwikkelen.

Trezeta heeft een indrukwekkende geschiedenis, dat begon in de jaren twintig. In zijn kleine werkplaats in Crespano del Grappa (Italie) maakte Vittorio Zizzola 5 tot 10 paar laarzen per week en verkocht die op de fiets aan gezinnen, boeren en bergbeklimmers. In korte tijd kregen zijn laarzen een prestigieuze reputatie. De Zizzola traditie werd voortgezet en in de jaren zestig werd het onafhankelijke merk Trezeta geboren. In de loop der jaren ontwikkelde het merk haar assortiment voor alle categorieën gebruikers in de Outdoor sector, van lichte wandelingen tot de indrukwekkende beklimmingen van Hans Kammerlander.

Natural Ventilation


Het unieke ventilatiesysteem van Trezeta. Tijdens het lopen ontstaat een luchtcirculatie in de schoen die koele lucht aanzuigt en warme lucht afvoert. Hierdoor blijft het in de schoen koeler en frisser, voor meer comfort.

Water Stopper


De exclusieve Water Stopper technologie van Trezeta is een dun membraan, behandeld om volledige waterdichtheid te garanderen. Het bestaat uit drie lagen:
- een beschermende buitenlaag
- het membraan in het midden
- een inwendige laag gemaakt van comfortabel, ademend mesh.

Water Stopper zorgt voor waterdichtheid en comfort op hetzelfde moment. Water wordt afgestoten naar buiten, maar vocht kan ontsnappen uit de schoen, zodat de voeten ademen.


Wij zijn geopend op:


Maandag       19.00 - 20.00 uur *

Woensdag     13.00 - 17.00 uur

                       19.00 - 20.00 uur *

Vrijdag           13.00 - 17.00 uur

Zaterdag       13.00 - 17.00 uur


* alleen halen en brengen ski's en snowboards. Wilt u materiaal aanschaffen, maak dan een afspraak tijdens de middag openingstijden.

Contact:


Sportlaan 3C

4209 AX  SCHELLUINEN

Telefoon 0183 512 435

Email: info@andersoutdoor.nl


KvK 61048674

BTW NL 189541222B01

Copyright 2019 All Rights Reserved