Bootfittechnieken
Outdoorwinkel

Bootfit technieken

Bij skischoenen kan zowel aan de binnenschoen als de buitenschoen veel worden aangepast. Hierdoor kunnen knel- of drukpunten worden opgelost, waardoor pijnklachten verdwijnen. Maar ook kan de pasvorm worden verbeterd, zodat de schoen nog beter om uw voet sluit.

Aanpassingen aan de binnenschoen


Aan de binnenschoen zijn bij ons diverse aanpassingen mogelijk, enerzijds om de pasvorm te verbeteren, anderzijds om drukpunten te verminderen of op te lossen.

Binnenschoen vormen door verwarming

Veel binnenschoenen kunnen door verwarming naar de voet worden gevormd. Dit  kan de eerste, kleine drukpunten oplossen.

Drukplekken verhelpen

Een van de oplossingen is het opplakken van paddings (IPS). Dit wordt gedaan om wat meer ruimte te creëren tussen binnen- en buitenschoen, waardoor de druk op de voet daar vermindert.  Maar het kan ook worden gebruikt om de hiel even beter te fixeren als je wat hiellift hebt.  IPS is een relatief eenvoudige, en daardoor ook voordelige, oplossing.

Binnenschoen aanpassen

Een ingrijpendere aanpassing is het gedeeltelijk wegsnijden van de buitenlaag van de binnenschoen en dit vervangen door een zachte padding (ICP). Doordat dit materiaal zachter is, wordt de druk aldaar verminderd.  Omdat je bij het snijden voorzichtig te werk moet gaan, kost ICP meer tijd en daardoor ook meer geld.

Aanpassingen aan de buitenschoen


Ook aan buitenschoenen kunnen wij diverse aanpassingen doen. Bij veel moderne skischoenen zijn de buitenschoenen tegenwoordig door warmte te vervormen.

Fischer PBV


Wij zijn Fischer PBV dealer, wat inhoudt dat wij alle skischoenen van het Fischer Comfort Fit/Powered By Vacuum systeem kunnen vormen. Hierbij wordt de buitenschoen verwarmd en door drukzakken om je voeten gedrukt.


Door de warmte wordt ruimte gecreërd waar het nodig is, terwijl door de druk overbodige ruimte wordt opgevuld. Het resultaat is een schoen die perfect om je voet zit.


Deze techniek is alleen toepasbaar bij Fischer PBV skischoenen.

Custom Shell principe


Ook andere thermoplastische buitenschoenen, volgens het Custom Shell principe, kunnen wij aanpassen. Hierbij wordt de buitenschoen verwarmd in een oven, waarna deze zich naar de voet kan zetten.


Deze techniek is bedoeld om ruimte te creëren waar dit nodig is. Het is geen oplossing om skischoenen strakker om je voet te krijgen. In tegenstelling tot de schoenen van Fischer worden ze namelijk niet om je voet gedrukt.


Bij veel zaken worden skischoenen altijd in de oven gezet. Zit een schoen goed, dan is aanpassing echter helemaal niet nodig. Het creëert dan juist ruimte die je niet wilt en kan daardoor de pasvorm eerder benadelen dan verbeteren.

Salomon Custom Shell

Plaatselijk ruimte creëren


In plaats van de hele schoen te verwarmen, kan er ook plaatselijk ruimte gecreërd worden. Voordeel hiervan is dat niet de hele skischoen hoeft te worden verwarmd en daardoor zijn vorm behoudt waar hij al goed zit.


De eerste mogelijkheid is 'uitdeuken'. Hierbij wordt de buitenschoen plaatselijk verwarmd en van binnen naar buiten uitgeduwd.


De andere mogelijkheid is het uitfrezen van de binnenkant van de buitenschaal. Dit is fraaier dan uitdeuken, maar kan alleen worden toegepast als de schaal dik genoeg is en er niet te veel ruimte gecreërd hoeft te worden.


Tenslotte kan het bootboard (de harde inlegzool onder de binnenschoen) worden afgeslepen. Hierdoor ontstaat meer instapruimte, vooral handig bij een hoge wreef. Dit is echter niet iets dat snel wordt gedaan, omdat je hiermee meer ruimte in heel de schoen krijgt. En je wil juist niet dat de voet los in de schoen komt te zitten.

Skischoenen uitdeuken
Skischoenen aanpassen

Hulpstukken


Naast de genoemde aanpassingen zijn er ook verschillende losse hulpstukken die gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan volume reducers (hierdoor kom je wat hoger in je schoen te staan als deze wat ruim is) of een hiel lift (een verhoging onder de hak, bijvoorbeeld voor klachten als gevolg van een korte achillespees).


Wij zijn geopend op:


Woensdag     13.00 - 17.00 uur

Vrijdag           13.00 - 17.00 uur

Zaterdag        13.00 - 17.00 uur

Contact:


Sportlaan 3C

4209 AX  SCHELLUINEN

Telefoon 0183 512 435

Email: info@andersoutdoor.nl


KvK 61048674

BTW NL 189541222B01

Copyright 2019 All Rights Reserved