Over ski's
Outdoorwinkel

Over ski's

Wintersport is een dure vakantie, dus wil je er zoveel mogelijk uithalen. Goed materiaal is hiervoor essentieel. Het is daarom heel belangrijk dat je met goede ski's op pad gaat. De ski's moeten doen wat jij wilt, zodat je continu controle hebt, zonder dat dit onnodig kracht kost. Goede ski's geven je wat ze verwacht van een wintersportvakantie: plezier in wat je doet.

Hoe zit een ski in elkaar?


Ski's worden opgebouwd uit allerlei lagen van verschillende materialen, zoals hout, rubber, carbon, glasfiber, titanium enz. Deze lagen worden onder hoge druk en temperatuur samengesmeed tot één geheel.


De samenstelling van die lagen bepaalt de eigenschappen van de ski. Hoe hoger het skiniveau, hoe meer eisen men stelt aan stabiliteit op hoge snelheid, kantengrip enz. Om dit te bereiken zijn duurdere componenten nodig.


Daarom hebben beginnersski's bijvoorbeeld veelal een goedkope kunststof kern zonder verstevigingslagen. Ski's voor (ver)gevorderden hebben daarentegen een houten kern (al dan niet gelamineerd) en een of meerdere verstevigingslagen van bijvoorbeeld carbon, staal of titanium.

Ski's kopen

Koop de juiste ski!


Om optimaal te genieten moet je de juiste ski hebben voor waar je skiet en wat voor skier je bent. Geprepareerde pistes, off-piste, diepe sneeuw, enz. hebben allemaal verschillende eisen. Verschillende vormen, maten en materialen maken ski's beter geschikt voor verschillende omstandigheden.

- Langere ski's zijn sneller, maar moeilijker om snel te sturen, en vragen in het algemeen meer ervaring.

- Kortere ski’s zijn gemakkelijker te sturen, maar minder snel en koersvast.
- De rocker van een ski verwijst naar de mate van grondcontact zonder belasting, in het bijzonder in de tip en de tail. Minder contact met de grond

   biedt een betere wendbaarheid.

- Sidecut verwijst naar de zandloper vorm van een ski. Rechtere ski's zijn sneller, terwijl meer getailleerde ski's responsiever zijn.
- Hardheid, of flex, bepaalt hoeveel energie er nodig is om de ski te controleren en hoe stabiel de ski blijft bij hogere snelheden.


Koop daarom ski's die bij je niveau en stijl passen. Als je namelijk een ski koopt die niet bij je past, doet t'ie niet wat jij wilt. En dan heb je én geen lol én het kan onveilige situaties opleveren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander!


Wij kunnen voor ieder niveau en budget een passende ski leveren en adviseren je graag.

De juiste ski lengte

 

Naast de juiste ski is de juiste lengte van de ski het belangrijkste om veilig en met plezier te skiën. Als vuistregel geldt het volgende:

  • Beginnend: 10-15 cm. korter dan de lichaamslengte
  • Gemiddeld: 5-10 cm. korter dan de lichaamslengte
  • (Zeer) ervaren: gelijk aan of groter dan de lichaamslengte
  • Touring: 5-15 cm. korter dan de lichaamslengte (afhankelijk van ervaring)
  • Freeride: 5-15 cm. langer dan de lichaamslengte (i.v.m. drijfvermogen)

Damesski’s, meer dan alleen een ander kleurtje

 

Doordat het bekken van vrouwen anders gebouwd is dan bij mannen, ligt het centrale zwaartepunt bij dames ook iets anders. Ook zijn vrouwen over het algemeen iets lichter en hebben ze wat minder spierkracht dan mannen. Damesski's zijn daarom wat lichter geconstrueerd, zodat er minder kracht nodig is om ze te sturen. Daarnaast zijn de bindingen iets verder naar voren geplaatst, waardoor er meer controle en balans is en het sturen gemakkelijker gaat.Ski’s voor kinderen

 

Vaak zien we dat voor de kinderen korte volwassenen ski’s worden gebruikt. Kinderen zijn echter lichter en hebben minder kracht, waardoor het hen (te) veel inspanning kost om de ski’s te controleren. Niet alleen vermindert dit het vakantieplezier aanmerkelijk, maar het niet onder controle hebben van je ski’s levert ook onveilige situaties op. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor anderen. Zorg dus dat kinderen met kinderski’s de piste op gaan. Qua lengte moeten de ski’s tussen de oksels en de neus zitten.Nieuw of tweedehands?


Naast nieuwe ski's worden er ook veel gebruikte ski's aangeboden. En dat scheelt best in de prijs. Maar pas op wat je koopt. Er zijn zeker prima gebruikte ski's te krijgen. Maar we zien ook regelmatig dat men een flinke kat in de zak heeft gekocht. Grootste risico zijn de bindingen, want je kan het niet zien of ze nog veilig openspringen.


Maar naast de technische staat en de veiligheid is er nog een belangrijke reden om nieuwe ski's te kopen: vakantieplezier! De ontwikkelingen staan niet stil, ski's worden lichter, draaien gemakkelijker. En dus kost het skiën minder inspanning, wordt je minder snel moe en kun je veel langer doorgaan. En heb je dus veel meer rendement van je wintersportvakantie.


Een andere ontwikkeling is GripWalk. Dit nieuwe zoolsysteem zorgt ervoor dat je comfortabeler én veiliger kunt lopen met je skischoenen. Je hebt hiervoor wel ski’s met GripWalk bindingen nodig. Nieuwe ski’s worden standaard uitgerust met GripWalk bindingen, maar oudere ski’s hebben dit nog niet.


Lees hier meer over Gripwalk.

Specialist of …..?


Alles kun je tegenwoordig online kopen, ook ski's. Naast dat je de deur niet uit hoeft, is de veelal lagere prijs meestal erg aanlokkelijk. Daarnaast verkopen grote sportdiscounters en winkels die eigenlijk niets met wintersport hebben ook ski’s tegen lage prijzen.


Dit lijkt leuk, maar vergeet echter één ding niet: skibindingen moeten vakkundig en veilig worden afgesteld om vervelende blessures te voorkomen. Botbreuken en gescheurde kniebanden zijn reële risico’s als je bindingen niet op het juiste moment los springen. Niet goed afgestelde ski's kopen is als het kopen van een auto waarvan de remmen het niet goed doen.


Webshops, sportdiscounters en winkels die eigenlijk niets met wintersport hebben leveren deze belangrijke service niet. Alleen bij een goede wintersportzaak worden je nieuwe ski's veilig voor je afgesteld. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook wat je ervoor terug krijgt.


Ook bij ons zit deze service uiteraard bij de prijs van nieuwe ski’s inbegrepen. Koopt u uw nieuwe ski’s bij een zaak die deze noodzakelijke service niet levert en moeten wij vervolgens de bindingen afstellen, dan zijn wij genoodzaakt voor onze expertise en het gebruik van onze afstelmachine € 25,00 in rekening te brengen. Voor dat ‘even afstellen op het gewicht’ zijn wij namelijk wél naar Zwitserland geweest om te leren hoe dat moet en hebben wij wél geïnvesteerd in een dure machine om dit te kunnen doen.

Onze merken


Wij leveren hoofdzakelijk ski’s van Fischer en Völkl. Beide merken zijn zeer innovatief en productgericht: het product moet het doen, niet de marketing! Dat dit werkt, blijkt wel uit de vele hoge klasseringen in skitests. Keer op keer worden de kwaliteit en prestaties van de ski’s van Fischer en Völkl bevestigd.

Fischer is één van de bekendste, grootste en toonaangevendste wintersportfabrikanten ter wereld. Niet alleen maakt deze Oostenrijkse fabrikant heel goede alpine ski’s, maar ook zijn zij de marktleider in langlauf- en springski’s. En met succes, want Fischer atleten scoren continu uitstekende resultaten in de wereldbekerwedstrijden.


Het bedrijf is in 1924 ontstaan, toen wagenbouwer Joseph Fischer met de productie van ski’s begon. Nadat zijn kinderen, na het overlijden van Fischer senior in 1959, het bedrijf overnamen, werden nieuwe ideëen doorgevoerd zette de groei gestaag door en werd Fischer een marktleider.


Voor het seizoen 2019/20 is de nieuwe RC One-lijn uitgebracht. Deze compleet nieuwe lijn ski’s vervangt de bekende Progressor- en Pro Mtn-lijn. Het zijn piste-georienteerde sportieve allround ski’s, die uitblinken in handelbaarheid en stabiliteit. Voor elk niveau, van beginner tot crack, is een passende ski in deze lijn te vinden.


Wil je een race georienteerde ski, dan vind je in de Curv serie een uitstekende ski. Ook de freerider en toerskier kan bij Fischer uitstekend slagen.

Het Duitse Völkl bestaat sinds 1923, toen Franz Völkl, zoon van een wagenbouwer, begon met het maken van ski’s. Toen in 1952 zijn zoon het overnam, werd een grote modernisering doorgevoerd. Vanaf dat moment zijn innovatie en high tech steeds de sleutelwoorden geweest, waarmee Völkl haar passie voor skien gestalte geeft.


In tegenstelling tot veel andere merken, worden Völkl ski’s nog steeds in het eigen land, Duitsland, gemaakt. Hiervoor hebben zij een van de modernste fabrieken staan, in het Beierse Straubing, waar het in 1923 begon.


Voor het seizoen 2019/20 heeft Völkl de Deacon-lijn verder uitgewerkt. De in 2018 gelanceerde Deacon was een compleet nieuw ontwikkelde piste geörienteerde ski en stond bol van innovaties. Het was dan ook niet vreemd dat vele experts de Deacon als beste ski bestempelden. Ook in de Deacon lijn kan iedereen, van beginner tot crack, een geschikte ski vinden.


De racers vinden in de befaamde Racetiger-lijn de perfecte ski, terwijl ook freeriders en tourskiers hun ideale ski bij Völkl kunnen vinden. Daarnaast is Völkl ook een zeer succesvol in het freestyle segment, ook op worldcup niveau.

Bij ons worden nieuwe ski's compleet afgeleverd, zodat u er echt meteen de piste mee op kunt. Dit houdt in:


- Vakkundige montage van de bindingen

- Veilige afstelling van de bindingen, inclusief afstelrapport

- Een goede waxbeurt


Bij ski's die bij ons worden gekocht, zit dit gewoon in de prijs inbegrepen.

Afspraak maken?


Voor de aanschaf van ski’s nemen wij graag even de tijd, zodat wij u goed kunnen helpen. Een afspraak is niet verplicht, maar wel aan te raden. Komt u zonder afspraak, zeker in de topdrukte voor de voorjaarsvakantie, dan loopt u het risico dat wij u niet meteen kunnen helpen. Kom daarom in het voorseizoen, als het rustiger is (én er bovendien nog de meeste keuze is) en maak hiervoor een afspraak.


Wij zijn geopend op:


Maandag       19.00 - 20.00 uur *

Woensdag     13.00 - 17.00 uur

                       19.00 - 20.00 uur *

Vrijdag           13.00 - 17.00 uur

Zaterdag       13.00 - 17.00 uur


* alleen halen en brengen ski's en snowboards. Wilt u materiaal aanschaffen, maak dan een afspraak tijdens de middag openingstijden.

Contact:


Sportlaan 3C

4209 AX  SCHELLUINEN

Telefoon 0183 512 435

Email: info@andersoutdoor.nl


KvK 61048674

BTW NL 189541222B01

Copyright 2019 All Rights Reserved