Ski informatie
Outdoorwinkel

Ski informatie

Hoe zit een ski in elkaar?


Ski's worden opgebouwd uit allerlei lagen van verschillende materialen, zoals hout, rubber, carbon, glasfiber, titanium enz. Deze lagen worden onder hoge druk en temperatuur samengesmeed tot één geheel.


De samenstelling van die lagen bepaalt de eigenschappen van de ski. Hoe hoger het skiniveau, hoe meer eisen men stelt aan stabiliteit op hoge snelheid, kantengrip enz. Om dit te bereiken zijn duurdere componenten nodig.


Daarom hebben beginnersski's bijvoorbeeld veelal een goedkope kunststof kern zonder verstevigingslagen. Ski's voor (ver)gevorderden hebben daarentegen een houten kern (al dan niet gelamineerd) en een of meerdere verstevigingslagen van bijvoorbeeld carbon, staal of titanal.

Ski's kopen

Koop de juiste ski!


Om optimaal te genieten moet je de juiste ski hebben voor waar je skiet en wat voor skier je bent. Geprepareerde pistes, off-piste, diepe sneeuw, enz. hebben allemaal verschillende eisen. Verschillende vormen, maten en materialen maken ski's beter geschikt voor verschillende omstandigheden.

- Langere ski's zijn sneller, maar moeilijker om snel te sturen, en vragen in het algemeen meer ervaring.

- Kortere ski’s zijn gemakkelijker te sturen, maar minder snel en koersvast.
- De rocker van een ski verwijst naar de mate van grondcontact zonder belasting, in het bijzonder in de tip en de tail. Minder contact met de

   grond biedt een betere wendbaarheid.

- Sidecut verwijst naar de zandloper vorm van een ski. Rechtere ski's zijn sneller, terwijl meer getailleerde ski's responsiever zijn.
- Hardheid, of flex, bepaalt hoeveel energie er nodig is om de ski te controleren en hoe stabiel de ski blijft bij hogere snelheden.


Koop daarom ski's die bij je niveau en stijl passen. Als je namelijk een ski koopt die niet bij je past, doet t'ie niet wat jij wilt. En dan heb je én geen lol én het kan onveilige situaties opleveren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander!


Wij kunnen voor ieder niveau en budget een passende ski leveren en adviseren je graag.

De juiste lengte

 

Naast de juiste ski is de juiste lengte van de ski het belangrijkste om veilig en met plezier te skiën. Als vuistregel geldt het volgende:

  • Beginnend: 10-15 cm. korter dan de lichaamslengte
  • Gemiddeld: 5-10 cm. korter dan de lichaamslengte
  • (Zeer) ervaren: gelijk aan of groter dan de lichaamslengte
  • Touring: 5-15 cm. korter dan de lichaamslengte (afhankelijk van ervaring)
  • Freeride: 5-15 cm. langer dan de lichaamslengte (i.v.m. drijfvermogen)
De juiste skilengte

Damesski’s, meer dan alleen een ander kleurtje

 

Doordat het bekken van vrouwen anders gebouwd is dan bij mannen, ligt het centrale zwaartepunt bij dames ook iets anders. Ook zijn vrouwen over het algemeen iets lichter en hebben ze wat minder spierkracht dan mannen. Damesski's zijn daarom wat lichter geconstrueerd, zodat er minder kracht nodig is om ze te sturen. Daarnaast zijn de bindingen iets verder naar voren geplaatst, waardoor er meer controle en balans is en het sturen gemakkelijker gaat.Ski’s voor kinderen

 

Vaak zien we dat voor de kinderen korte volwassenen ski’s worden gebruikt. Kinderen zijn echter lichter en hebben minder kracht, waardoor het hen (te) veel inspanning kost om de ski’s te controleren. Ook kunnen de bindingen niet altijd goed worden afgesteld, omdat ze een ander stelbereik hebben. Niet alleen vermindert dit het vakantieplezier aanmerkelijk, maar het niet onder controle hebben van je ski’s levert ook onveilige situaties op. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor anderen. Zorg dus dat kinderen met kinderski’s de piste op gaan. De constructie en bindingen hiervan zijn speciaal voor hen ontwikkeld, zodat ze gemakkelijk én veilig kunnen skiën. Qua lengte moeten de ski’s tussen de oksels en de neus zitten.Nieuw of tweedehands?


Naast nieuwe ski's worden er ook veel gebruikte ski's aangeboden. En dat scheelt best in de prijs. Maar pas op wat je koopt. Er zijn zeker prima gebruikte ski's te krijgen. Maar we zien ook regelmatig dat men een flinke kat in de zak heeft gekocht. Grootste risico zijn de bindingen, want je kan het niet zien of ze nog veilig openspringen.


Maar naast de technische staat en de veiligheid is er nog een belangrijke reden om nieuwe ski's te kopen: vakantieplezier! De ontwikkelingen staan niet stil, ski's worden lichter, draaien gemakkelijker. En dus kost het skiën minder inspanning, wordt je minder snel moe en kun je veel langer doorgaan. En heb je dus veel meer rendement van je wintersportvakantie.

GripWalk

Een andere ontwikkeling is GripWalk. Dit nieuwe zoolsysteem zorgt ervoor dat je comfortabeler én veiliger kunt lopen met je skischoenen. Je hebt hiervoor wel ski’s met GripWalk bindingen nodig. Nieuwe ski’s worden standaard uitgerust met GripWalk bindingen, maar oudere ski’s hebben dit nog niet.


Lees hier meer over Gripwalk.

Wintersportspecialist of …..?


Alles kun je tegenwoordig online kopen, ook ski's. Naast dat je de deur niet uit hoeft, is de veelal lagere prijs meestal erg aanlokkelijk. Daarnaast verkopen grote sportdiscounters en winkels die eigenlijk niets met wintersport hebben ook ski’s tegen lage prijzen.


Dit lijkt leuk, maar vergeet echter één ding niet: skibindingen moeten vakkundig en veilig worden afgesteld om vervelende blessures te voorkomen. Botbreuken en gescheurde kniebanden zijn reële risico’s als je bindingen niet op het juiste moment los springen. Niet goed afgestelde ski's kopen is als het kopen van een auto waarvan de remmen het niet goed doen.


Webshops, sportdiscounters en winkels die eigenlijk niets met wintersport hebben leveren deze belangrijke service niet. Alleen bij een goede wintersportzaak worden je nieuwe ski's veilig voor je afgesteld. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook wat je ervoor terug krijgt.


Bij ons zit deze service uiteraard bij de prijs van nieuwe ski’s inbegrepen.

I.v.m. de corona maatregelen zijn wij voorlopig alleen op afspraak geopend. Bijna iedere dag en ook 's avonds is mogelijk.

Openingstijden


I.v.m. de corona maatregelen zijn wij voorlopig alleen op afspraak geopend.


Stuur een mailtje om een afspraak te maken.

Onze winkel:


Sportlaan 3C

4209 AX  SCHELLUINEN

Contact:


Telefoon 0183 512 435

Email: info@andersoutdoor.nl

KvK 61048674

BTW NL 002113059B71

Copyright Anders Outdoor