Over skischoenen
Outdoorwinkel

Over skischoenen

Skischoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting! Een goede skischoen moet  zorgen voor een goede krachtoverbrenging naar de ski. Maar daarnaast moeten skischoenen ook nog eens comfortabel genoeg zijn om de hele dag door zonder problemen te kunnen dragen.


Ook voor komende winter hebben wij weer de mooiste skischoenen geselecteerd. Wij richten ons hierbij helemaal op de nieuwe generatie skischoenen: lichtgewicht, hoog draagcomfort, hoge prestaties en veel aanpassingsmogelijkheden. Dit biedt de beste garantie op een hele dag onbezorgd plezier op de piste.

Waarom nieuwe skischoenen kopen?


Want "ze zitten nog zo lekker" of "ik ben toch niet zo'n goede skiër". Maar toch nemen de prestaties van skischoenen af.


De binnenschoen verliest zijn pasvorm, waardoor je losser in je schoen komt te zitten en je minder goed kan sturen. De buitenschoen verliest zijn stevigheid, waardoor je je kracht minder goed kunt overbrengen. En wordt je schoen te oud (vanaf 10-15 jaar), dan kan de buitenschoen spontaan breken! Heel vervelend als je net met volle vaart de piste af komt.


Om die reden is het ook niet verstandig om gebruikte skischoenen te kopen. De meesten zijn namelijk al lang en breed de houdbaarheidsdatum voorbij, waardoor je de problemen koopt die hierboven zijn beschreven.

GripWalk


De nieuwste ontwikkeling bij skischoenen is GripWalk, het nieuwe systeem voor de zooltjes onder je skischoen. Door de rondere vorm en stroevere rubbersamenstelling kun je comfortabeler én veiliger lopen met skischoenen. Lees hier meer over GripWalk.

Meten is weten


Probleemloos skiën begint bij de juiste maat skischoen en een goede inlegzool met de juiste ondersteuning. Met de verkeerde maat skischoen en zonder goede ondersteuning van je voet heb je namelijk bijna altijd kans op pijnlijke, verkrampte en vermoeide voeten. En dat is toch wel zonde van je dure wintersportvakantie.


Daarom voeren wij altijd als eerste een voetmeting en -analyse uit. Op basis hiervan selecteren wij de juiste inlegzool en skischoenen om door te passen.


De voetmeting en -analyse kost € 25,00, maar is kostenloos als u nieuwe skischoenen aanschaft.

Skischoenen aanpassen


De meeste  mensen hebben gemakkelijke voeten, maar sommigen hebben een iets minder gemakkelijke voet. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je dan maar de hele dag met pijn moet rondlopen. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden om skischoenen aan te passen. Dit kan variëren van een simpele padding op de binnenschoen tot het plaatselijk uitdeuken van de buitenschoen. Lees hier meer over bootfitting.

Flexwaarde


De flexwaarde van een skischoen geeft aan hoe gemakkelijk je de schacht naar voren kunt bewegen (flexen). Hoe hoger dit getal, hoe meer kracht het kost om te kunnen flexen.


Grote, zware of krachtige skiers hebben een hogere flexwaarde nodig, omdat de schoen anders teveel beweegt zonder dat er kracht naar de ski wordt overgebracht. Andersom, kleine, lichte of rustige skiers hebben juist een soepelere skischoen nodig, omdat het anders teveel kracht kost om te skien.


Voor een hogere flexwaarde zijn duurdere materialen en technieken nodig. Daarom kosten schoenen met een hogere flexwaarde ook meer.

Damesschoenen, meer dan alleen een ander kleurtje


Bij vrouwen begint de kuitaanzet over het algemeen lager op het onderbeen dan bij mannen. Daarom is de schacht bij damesschoenen wat lager. Zou de schacht even hoog zijn als bij herenschoenen, dan zou het namelijk al snel te krap zijn.


Daar zijn vrouwen over het algemeen iets lichter en hebben ze wat minder spierkracht dan mannen. Daarom zijn de flexwaardes bij damesschoenen ook wat lager, zodat er minder kracht nodig is om te sturen.

 


Skischoenen voor kinderen

 

Vaak zien we dat voor de kinderen volwassenen schoenen worden gebruikt. Kinderen zijn echter lichter en kleiner en hebben minder kracht, waardoor het hen (te) veel inspanning kost om de schoenen te sturen. Dit wordt nog eens versterkt doordat de schoenen voor volwassenen te veel volume hebben. Nog los van het feit dat de meeste kinderen op pad worden gestuurd met schoenen die (veel) te groot zijn. Het zal niemand verbazen dat er geen controle mogelijk is als men letterlijk in de schoenen zwemt. En het kost enorm veel kracht en energie.


Niet alleen vermindert dit het vakantieplezier aanmerkelijk, maar onvoldoende controle levert ook onveilige situaties op. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor anderen. Daarnaast is er meer risico's op ernstige blessures (botbreuken), omdat schoenen voor volwassenen een te lange schacht hebben voor de kortere onderbenen van kinderen. Zorg dus dat kinderen met kinderschoenen de piste op gaan.

Onze merken


Onze collectie skischoenen bestaat uit diverse modellen van de merken Dalbello, Fischer en Nordica. Deze merken behoren tot de top en staan bekend om hun kwaliteit, comfort en prestaties.

Dalbello is de enige Italiaanse skischoenfabrikant die hun producten nog volledig in Italië maakt. Hoewel het grote publiek Dalbello wat minder kent, staan zij bekend om hun kwaliteit en innovatie. Dalbello gebruikt heel hoogwaardige kunststoffen voor hun skischoenen (dat is waarom je ze bijvoorbeeld ook veel ziet in de verhuur) en de prestaties staan daardoor op een heel hoog niveau. Dankzij de Power Cage constructie zijn de schoenen toch enorm licht.


Maar ook aan comfort wordt veel aandacht besteed. Dalbello heeft bijvoorbeeld Contour 4, waarbij de buitenschoen op 4 kritieke plaatsen is voorgevormd. Hierdoor heb je standaard al een heel goede pasvorm. Maar uiteraard biedt Dalbello ook allerlei manieren om de schoenen nog verder te perfectioneren.

Het meest sprekende en recente voorbeeld van Dalbello’s innovatief vermogen is wel GripWalk, het nieuwe zolensysteem waardoor je comfortabeler en veiliger kunt lopen. Dalbello heeft dit samen met skibindingfabrikant Marker ontwikkeld. Inmiddels is dit de standaard geworden in de skischoenwereld.

 

Dalbello is ook een van de weinige fabrikanten die skischoenen met de 3-delige cabrioconstructie maakt. Ten opzichte van de gebruikelijke overlapconstructie geeft dit een smeuïgere en progressievere krachtoverbrenging en meer schokabsorptie. Daarom skiën veel freeriders en freestylers met Dalbello skischoenen.

 

Wij hebben dit jaar schoenen uit de DS-lijn (overlap) als de Panterra-lijn (cabrio) in onze collectie.

Dalbello DS


De Dalbello DS-serie zijn high performance piste skischoenen. De Power Cage constructie zorgt voor een extreem laag gewicht, maar wel met behoud van de hoge prestaties. Kracht en precisie zijn de sleutelwoorden voor deze skischoenen. Dankzij Contour 4 is de schoen op de kritieke plaatsen voorgevormd, waardoor de pasvorm standaard al heel erg goed is. Dankzij My Fit zijn de schoenen desgewenst nog verder aan te passen.


De DS-serie wordt standaard geleverd met alpine zolen. GripWalk zolen zijn los verkrijgbaar.


Dalbello Panterra


Dalbello heeft de populaire Panterra serie volledig vernieuwd. De schoenen zijn nog lichter geworden, met behoud van de hoge prestaties en het hoge comfort. De unieke 3-delige cabrio-constructie geeft een mooie progressieve flex. Ook is de schokabsorptie hoger dan bij skischoenen met de traditionele overlap constructie. Dit zorgt ervoor dat de skischoen comfortabel is als het rustig gaat, maar ook zeer krachtig is als het harder moet. Bijkomend voordeel is bovendien de heel ruime instap, erg fijn als je een hoge wreef hebt. De Panterra heeft een ISPO Award gewonnen voor haar hoge kwaliteit.


De Panterra wordt standaard geleverd met GripWalk zolen en los bijgeleverde alpine zolen.


Fischer is één van de bekendste, grootse en toonaangevendste wintersportfabrikanten ter wereld. Niet alleen maakt deze Oostenrijkse fabrikant heel goede alpine ski’s, maar ook zijn zij de marktleider in langlauf- en springski’s. En met succes, want Fischer atleten scoren continu uitstekende resultaten in de wereldbekerwedstrijden.


Naast ski’s maakt Fischer ook al weer heel wat jaren skischoenen. Dat Fischer een innovatieve fabrikant is, hebben zij ook hier bewezen: met hun unieke Vacuum technologie zetten zij de skiwereld indertijd volledig op z’n kop. Fischer is namelijk de enige fabrikant waarbij de schoen van buiten naar binnen om je voet wordt gedrukt, waardoor je een perfecte pasvorm krijgt.

 

Een ander karakteristiek kenmerk van Fischer skischoenen is Somatec. Fischer heeft de natuurlijke V-positie van de voeten in haar skischoenen verwerkt. Hierdoor krijg je minder druk op je knie- en heupgewrichten, waardoor je meer controle hebt.


Dit jaar hebben wij modellen uit de RC4 The Curv-lijn en de gloednieuwe Ranger One lijn in onze collectie opgenomen.

Fischer RC4 The Curv


De Fischer RC4 The Curv, en My Curv voor de dames, zijn zeer sportieve skischoenen. Door hun 97 mm. leest sluiten ze nauw om de voet, voor een zeer direct gevoel en precieze krachtoverbrenging. Dankzij o.a. de AFZ liner en de vacuum technologie van Fischer zijn ze niettemin toch comfortabel. Voor (zeer) sportieve skiers én skiers met erg smalle voeten en dunne benen.


De RC4 The Curv en My Curv worden standaard geleverd met alpine zolen. GripWalk zolen zijn los verkrijgbaar.

Fischer Ranger One

The Ranger One en My Ranger One is een compleet nieuwe skischoen van Fischer. De schoen staat bol van nieuwe technologien en heeft daarom ook de ISPO Award gewonnen, een prestigieuze prijs in de wintersportbranche. Een extreem laag gewicht, een heel ruime instap, een ski/loop-stand en de Fischer Vacuum technologie zorgen voor een ongekende combinatie van comfort en prestaties.


De Ranger One en My Ranger One worden standaard geleverd met GripWalk zolen. Alpine zolen zijn los verkrijgbaar.


Het Italiaanse Nordica is één van de bekendste skischoenenmerken. Ontstaan vanuit een schoenmakerij zijn zij zich na de tweede wereldoorlog gaan specialiseren in skischoenen. En met succes, want inmiddels is het een van de grootste merken in de skischoenwereld. Bijna iedere wintersportzaak heeft Nordica wel in de collectie. Dit geeft ook wel aan op welk hoog niveau hun producten staan. De schoenen hebben een uitstekende pasvorm, veel comfort en hoge prestaties. Naast skischoenen maakt Nordica ook erg goede ski’s.


Ook Nordica is innovatief. Een heel goed voorbeeld hiervan is de infrarood technologie, waarmee skischoenen plaatselijk kunnen worden verwarmd om ze naar de voet te vormen. Vergelijkbaar met Fischers Somatec is Nordica’s Natural Foot Stance (NFS). Ook hier staan de voeten iets naar buiten gericht, voor een meer natuurlijke houding en daardoor minder druk op je gewrichten.

Nordica Machine


De belangrijkste lijn van Nordica is de Machine-lijn. Nordica maakt hierin gebruik van haar Tri-Force constructie. Hierbij bestaat de skischoen uit een harde zool en rug, voor een directe en precieze krachtoverbrenging, een iets zachtere schaal zodat de voet en het onderbeen goed wordt omsloten en nog zachter materiaal bij de instap, zodat dit heel gemakkelijk gaat. Primaloft isolatie en allerlei aanpassingsmogelijkheden zorgen voor een hoog comfort. Met de Speedmachine heeft Nordica een ISPO Award gewonnen. Wij hebben dit jaar modellen uit de Speed- en Sportmachine in onze collectie opgenomen.

Bij aanschaf van nieuwe skischoenen stellen wij ook uw skibindingen opnieuw af.

Afspraak maken?

 

Voor het aanmeten van de juiste skischoenen nemen wij graag voldoende tijd, zodat u met de schoenen naar huis gaat die écht goed zitten. Gemiddeld zijn wij 1 tot 2 uur per klant bezig. Kom daarom in het voorseizoen, als het rustiger is (én er bovendien nog de meeste keuze is) en maak hiervoor een afspraak.  Komt u zonder afspraak, zeker in de topdrukte voor de voorjaarsvakantie, dan loopt u het risico dat wij u niet meteen kunnen helpen.


Wij zijn geopend op:


Maandag       19.00 - 20.00 uur *

Woensdag     13.00 - 17.00 uur

                       19.00 - 20.00 uur *

Vrijdag           13.00 - 17.00 uur

Zaterdag       13.00 - 17.00 uur


* alleen halen en brengen ski's en snowboards. Wilt u materiaal aanschaffen, maak dan een afspraak tijdens de middag openingstijden.

Contact:


Sportlaan 3C

4209 AX  SCHELLUINEN

Telefoon 0183 512 435

Email: info@andersoutdoor.nl


KvK 61048674

BTW NL 189541222B01

Copyright 2019 All Rights Reserved