Skischoen informatie
Outdoorwinkel

Skischoen informatie

Waarom nieuwe skischoenen kopen?


Want "ze zitten nog zo lekker" of "ik ben toch niet zo'n goede skiër". Maar toch nemen de prestaties van skischoenen af.


De binnenschoen verliest zijn pasvorm, waardoor je losser in je schoen komt te zitten en je minder goed kan sturen. De buitenschoen verliest zijn stevigheid, waardoor je je kracht minder goed kunt overbrengen. En wordt je schoen te oud (vanaf 10-15 jaar), dan kan de buitenschoen spontaan breken! Heel vervelend als je net met volle vaart de piste af komt.


Om die reden is het ook niet verstandig om gebruikte skischoenen te kopen. De meesten zijn namelijk al lang en breed de houdbaarheidsdatum voorbij, waardoor je de problemen koopt die hierboven zijn beschreven.

GripWalk


De nieuwste ontwikkeling bij skischoenen is GripWalk, het nieuwe systeem voor de zooltjes onder je skischoen. Door de rondere vorm en stroevere rubbersamenstelling kun je comfortabeler én veiliger lopen met skischoenen. Lees hier meer over GripWalk.

Meten is weten


Probleemloos skiën begint bij de juiste maat skischoen en een goede inlegzool met de juiste ondersteuning. Met de verkeerde maat skischoen en zonder goede ondersteuning van je voet heb je namelijk bijna altijd kans op pijnlijke, verkrampte en vermoeide voeten. En dat is toch wel zonde van je dure wintersportvakantie. Maar liefst 85% van de voetklachten in een skischoen kunnen worden verholpen/voorkomen door de juiste maat en inlegzool.

Skischoenen aanpassen


De meeste  mensen hebben gemakkelijke voeten, maar sommigen hebben een iets minder gemakkelijke voet. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je dan maar de hele dag met pijn moet rondlopen. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden om skischoenen aan te passen. Dit kan variëren van een simpele padding op de binnenschoen tot het plaatselijk uitdeuken van de buitenschoen. Lees hier meer over bootfitting.

Flexwaarde


De flexwaarde van een skischoen geeft aan hoe gemakkelijk je de schacht naar voren kunt bewegen (flexen). Hoe hoger dit getal, hoe meer kracht het kost om te kunnen flexen.


Grote, zware of krachtige skiers hebben een hogere flexwaarde nodig, omdat de schoen anders teveel beweegt zonder dat er kracht naar de ski wordt overgebracht. Andersom, kleine, lichte of rustige skiers hebben juist een soepelere skischoen nodig, omdat het anders teveel kracht kost om te skien.


Voor een hogere flexwaarde zijn duurdere materialen en technieken nodig. Daarom kosten schoenen met een hogere flexwaarde ook meer.

Damesschoenen, meer dan alleen een ander kleurtje


Bij vrouwen begint de kuitaanzet over het algemeen lager op het onderbeen dan bij mannen. Daarom is de schacht bij damesschoenen wat lager. Zou de schacht even hoog zijn als bij herenschoenen, dan zou het namelijk al snel te krap zijn.


Daarnaas zijn vrouwen over het algemeen iets lichter en hebben ze wat minder spierkracht dan mannen. Daarom zijn de flexwaardes bij damesschoenen ook wat lager, zodat er minder kracht nodig is om te sturen.

 


Skischoenen voor kinderen

 

Vaak zien we dat voor de kinderen volwassenen schoenen worden gebruikt. Kinderen zijn echter lichter en kleiner en hebben minder kracht, waardoor het hen (te) veel inspanning kost om de schoenen te sturen. Dit wordt nog eens versterkt doordat de schoenen voor volwassenen te veel volume hebben. Nog los van het feit dat de meeste kinderen op pad worden gestuurd met schoenen die (veel) te groot zijn. Het zal niemand verbazen dat er geen controle mogelijk is als men letterlijk in de schoenen zwemt. En het kost enorm veel kracht en energie.


Niet alleen vermindert dit het vakantieplezier aanmerkelijk, maar onvoldoende controle levert ook onveilige situaties op. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor anderen. Daarnaast is er meer risico's op ernstige blessures (botbreuken), omdat schoenen voor volwassenen een te lange schacht hebben voor de kortere onderbenen van kinderen. Zorg dus dat kinderen met kinderschoenen de piste op gaan.

I.v.m. de corona maatregelen zijn wij voorlopig alleen op afspraak geopend. Bijna iedere dag en ook 's avonds is mogelijk.

Openingstijden


I.v.m. de corona maatregelen zijn wij voorlopig alleen op afspraak geopend.


Stuur een mailtje om een afspraak te maken.

Onze winkel:


Sportlaan 3C

4209 AX  SCHELLUINEN

Contact:


Telefoon 0183 512 435

Email: info@andersoutdoor.nl

KvK 61048674

BTW NL 002113059B71

Copyright Anders Outdoor