Inlegzooltjes voor iedereen

Inlegzooltjes voor iedereen

Wist je dat iedereen baat heeft bij goede inlegzooltjes?


Veel mensen denken dat inlegzooltjes alleen bedoeld zijn voor serieuze voetklachten. Dit is een misverstand, want ook als je nergens last van hebt, biedt een goed inlegzootlje veel extra comfort en zorgt het voor meer ondersteuning. Hierdoor heb je meer plezier en kun je zelfs klachten voorkomen.

Wist je dat je in je leven gemiddeld 2 x de aarde rond loopt? Goede voetondersteuning is dan geen overbodige luxe!

Met allerlei andere sporten kun je voetklachten krijgen. Een bekend probleem is pijn en kramp onder je voet. Hoe ontstaat dit nu?


Iedere voet heeft aan de onderkant een holling, de voetboog. In deze voetboog zit een peesplaat, die aan de voorzijde vastzit aan de voorvoet en aan de achterzijde aan de hiel. Als hierop druk komt te staan, bij het lopen, maar bijvoorbeeld ook tijdens het uittrappen als je fietst, veert deze in. Hierdoor wordt je peesplaat opgerekt en komt er spanning op te staan. Gebeurt dit te veel of is de druk te hoog, dan krijg je overbelasting, wat resulteert in pijn en kramp onder je voet.


In skischoenen is dit helemaal het geval. Als je de bovenste schnallen dichtklikt, wordt je voet namelijk naar beneden geduwd. De hele dag blijft je voet in die positie en staat je peesplaat dus onder spanning.

Voetboog

Een tweede klacht die veel voorkomt zijn brandende voeten. Het voelt dan of je voorvoet en je hiel in de fik staan. Dit is een gevolg van te veel druk hierop. Als je voetboog namelijk niet wordt ondersteund, komt alle druk die je zet neer op je voorvoet en je hiel. Teveel druk leidt tot overbelasting: branderige voeten. Zeker als je holvoeten hebt, kun je hier veel last van hebben. Hoe holler je voeten, hoe minder contactvlak en hoe hoger dus de druk.

De laatste klacht die ik wil benoemen is pronatie. Pronatie is het naar binnen kantelen van je voet. Iedereen proneert iets tijdens het lopen, bij het neerzetten van je voet. Dit is een normale, biomechanische beweging. Kantel je echter teveel naar binnen, dan krijg je overpronatie. Overpronatie leidt tot druk op je gewrichten en kan zelfs doorlopen tot in je schouders.


Overpronatie is meestal een gevolg van enkelinstabiliteit. Zijn je enkels te zwak, dan kunnen ze je benen niet recht houden. Wordt je voet dan niet van onderen ondersteund, dan zakt je voet dus in. Dit kan tijdens het lopen gebeuren, maar bijvoorbeeld ook bij fietsen, als je druk zet tijdens het trappen. Niet voor niets maakt voetstabilisatie bij goede bikefitters onderdeel uit van hun pakket.


Je kunt zelf heel eenvoudig testen of je instabiele enkels hebt. Ga met je benen goed naast elkaar staan, zak door je knieën (skihouding) en kijk (of laat iemand kijken) naar je enkels. Hoe verder ze naar binnen vallen, hoe instabieler je enkels. En hoe groter de noodzaak voor ondersteuning is.

anti pronatie zolen

Het voorkomen of verhelpen van voetklachten begint dus bij de basis: een goede ondersteuning van je voet. Een inlegzool op maat is hierbij de perfecte oplossing. Zo'n inlegzool geeft verbetering op de volgende punten:


1. De inlegzool geeft ondersteuning van je voetboog, waardoor je voet zijn natuurlijke positie behoudt en de peesplaat niet meer wordt opgerekt;

2. Door de ondersteuning van je voet, wordt de druk over heel je voet verdeeld. Hierdoor heb je minder druk op je voorvoet en je hiel;

3. Doordat je voetboog is opgevuld, kan je voet niet meer te veel kantelen en houd je een juiste beenstand.

Bovendien zorgt een goede inlegzool er voor dat je vaster in je schoen komt te zitten. Dit zorgt voor steun en stabiliteit. Hoeveel mensen hebben bijvoorbeeld last van 'klauwtenen', omdat ze onvoldoende steun hebben? Maar ook zorgt het voor een efficiëntere krachtoverbrenging. Hierbij heeft iedere sporter baat. Om enkele voorbeelden te geven:


- Fietsers en schaatsers hebben zonder beweging in de schoen een directere en efficiëntere krachtoverbrenging;

- Golfers kunnen veel nauwkeuriger slaan als zij vaster op hun voeten staan;

- Hardlopers, voetballers enz. kunnen langer doorlopen als hun benen in de juiste stand staan en hun gewrichten hierdoor worden ontzien.


Dat het werkt, is in de praktijk inmiddels ook bewezen. Wij ondersteunen bijvoorbeeld BMX-fietster Celine Bron, die in 2019 3e werd op het EK, en golfster Nikki Hofstede. Beide zijn erg enthousiast over hun zooltjes en geven ook aan dat het beslist helpt om beter te presteren. Maar ook de bekende wielrenner Mathieu van der Poel fietst met Sidas inlegzooltjes.

Inlegzooltjes voor fietsers

Voor iedereen een passende oplossing


De dynamiek en belasting is bij iedere sport anders. Zo zitten schaatsers en fietsers gefixeerd in hun schoenen. Hardlopers, wandelaars, golfers enz. moeten daarentegen juist een zool hebben met enige flexibiliteit. Daarom zijn er allerlei sportspecifieke inlegzolen ontwikkeld, van voorgevormde zooltjes tot inlegzolen die 100% op maat worden gemaakt.


Als gecertificeerd bootfitter zijn wij gespecialiseerd in het aanmeten van inlegzooltjes. Vraag gerust naar de mogelijkheden.